Sweco wykonało koncepcję energoefektywnego przedszkola wraz z zagospodarowaniem terenu

/contentassets/4763440d255c4d00b6851357ee21c7dc/16x9_sweco_wykonalo_koncepcje_energoefektywnego_przedszkola_wraz_z_zagospodarowaniem_terenu-1.jpg

Sweco wykonało koncepcję energoefektywnego przedszkola wraz z zagospodarowaniem terenu

7 stycznia 2021
Architekci Sweco Polska przygotowali, jako pracę konkursową, koncepcję energooszczędnego przedszkola w stylu skandynawskim. Budynek wraz z otaczającym go terenem wyróżnia się energoefektywnością, proekologicznym podejściem „zero waste”, nastawieniem na rozwój intelektualno-ruchowy dzieci oraz przystosowaniem do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Budynek

Projektowany budynek przedszkola został ukształtowany jako obiekt trzykondygnacyjny z jedną kondygnacją podziemną. Ze względu na wymagania miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, aspekt ekonomiczny oraz energetyczny, budynek ma zwartą bryłę. Jako materiał elewacyjny nasi architekci zaproponowali wykorzystanie drewna – surowca przyjaznego ludziom, trwałego i całkowicie odnawialnego, którego faktura jest naturalnie piękna.

Pomieszczenia

Zostały pogrupowane w czytelny sposób, tym samym ułatwiając dzieciom funkcjonowanie w budynku. Pomieszczenia sal dydaktycznych zostały zlokalizowane od najbardziej nasłonecznionej części działki, zaś kuchnia i sale gimnastyczne - od strony północnej. Dodatkowo każda sala ma akcenty kolorystyczne związane z 7 kolorami tęczy: czerwonym, pomarańczowym, żółtym, zielonym, niebieskim, indygo i fioletowym, ze względu na 7 oddziałów przedszkolnych.

W celu uniknięcia typowego układu korytarzowego, część pomieszczeń została obrócona – tym samym w miejscach największego ruchu (wejście do budynku, wejście do pomieszczeń zajęć dodatkowych i jadalni oraz sali widowiskowej) uzyskano odpowiednią przestrzeń. Ponadto dzięki takiemu ukształtowaniu budynku, zachowano znaczącą większość znajdujących się na terenie opracowania drzew.

Zagospodarowanie terenu

Poza dojazdem oraz niezbędnymi dojściami cały teren zaprojektowany został jako porośnięty roślinnością – trawą, kwiatami, krzewami, uprawami warzywnymi czy drzewami.

W części południowej działki, zlokalizowano dwa place zabaw (dla dzieci młodszych i starszych), ogród warzywny w formie labiryntu, labirynt z żywopłotu oraz żywą altanę ukształtowaną z wierzby.

Na sąsiadującym terenie zlokalizowano plac zabaw z urządzeniami integracyjnymi. Dzięki niemu dzieci w różnym wieku i o różnej sprawności fizycznej (również te z niepełnosprawnościami) mogą bawić się wspólnie.

Górkę zaadaptowano na punkt widokowy, a jej stoki na drewniane przeszkody do wspinaczki, a także miejsce na zjeżdżalnie. Pod górką architekci zaproponowali wykonanie „sekretnych” tuneli i przejścia dla dzieci.

W myśl nurtu „zero waste” proponuje się kompostowanie odpadów z kuchni na terenie przedszkola, w specjalnie wyznaczonym miejscu.

Rozwiązania proekologiczne

Nasi architekci zaproponowali, aby budynek wykonać w konstrukcji drewnianej, posadowionej na płycie fundamentowej, ponieważ drewno to odnawialny materiał o znikomym śladzie węglowym.

Układ budynku pozwala na wykorzystanie energii słonecznej na cele ogrzewania (duże przeszklenia w salach z największym nasłonecznieniem, małe w miejscach stale zacienionych – aby zminimalizować straty ciepła). Ponadto proponuje się użyć pompy ciepła w celu wytworzenia ciepła i ciepłej wody użytkowej. Z kolei w pomieszczeniach o dużych zyskach cieplnych (np. kuchnia czy toalety) ciepło może być odzyskiwane dzięki rekuperacji, a następnie dostarczane do pozostałych pomieszczeń. Do wytworzenia prądu również wykorzystana będzie energia słoneczna - dzięki zastosowanym panelom fotowoltaicznym zlokalizowanym na dachu.

W celu oszczędności wody, można zastosować perlatory i zawory spustowe spłuczek WC dwufunkcyjnych (3/6 l). Nasi architekci zaprojektowali również zbiornik na wodę deszczową zbieraną z dachu budynku, z możliwością wykorzystania wody w czasie suszy do podlewania terenów zielonych.

Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych

Architekci zaproponowali kilka ważnych udogodnień dla osób z niepełnosprawnościami:

  • Dostępność do budynku dla osób niepełnosprawnych zapewniona jest poprzez brak schodów zewnętrznych przed wejściami do budynku. Ponadto winda prowadzi na wszystkie kondygnacje.
  • Łazienki dla dzieci i jedna łazienka w strefie wejściowej przystosowane są gabarytowo do potrzeb osób niepełnosprawnych.
  • Na placu zabaw projektuje się urządzenia dedykowane osobom niepełnosprawnym.
  • Dla osób niewidomych, ociemniałych, niedowidzących czy słabowidzących proponuje się zamontowanie w chodnikach pasów prowadzących, a w z zależności od potrzeb, również w przedszkolu. Wszystkie pomieszczenia można oznaczyć tabliczkami z napisami w systemie Braille’a, a w hallu wejściowym zlokalizować dotykową makietę budynku.
  • Dla osób niepełnosprawnych przewidziano w okolicy przedszkola 2 miejsca postojowe.

Przykładowe projekty

Architekci Sweco Polska realizują różnorodne projekty: od obiektów mieszkalnych i biurowych, poprzez obiekty infrastrukturalne, na przemysłowych kończąc, wykorzystując technologię BIM. Poniżej kilka przykładów:

  1. Budynek biurowy we Frankfurcie nad Menem, Hafenstrasse
  2. Budynek mieszkalny przy ulicy Tamka 29 w Warszawie
  3. Blok gazowo-parowy w elektrociepłowni Gorzów Wielkopolski 
  4. Zakład produkcyjny wełny mineralnej Paroc w Trzemesznie

 

Sweco planuje i projektuje społeczności oraz miasta przyszłości. Rezultaty naszej pracy to ekologiczne budynki, efektywna infrastruktura i dostęp do energii i czystej wody. W Europie zatrudniamy 17 500 pracowników, oferując Klientom profesjonalną wiedzę i umiejętności przy realizacji każdego projektu. Co roku jesteśmy zaangażowani w inwestycje w 70 krajach na całym świecie. Sweco to wiodąca, europejska firma doradcza z branży architektonicznej i inżynieryjnej, osiągająca obroty na poziomie ok. 20.6 mld SEK (1.9 mld EUR), notowana na giełdzie NASDAQ w Sztokholmie. www.swecogroup.com.