RAY FARRINGDON ZRÓWNOWAŻONY BIUROWIEC W KLASYCZNEJ DZIELNICY LONDYNU

Jak dopasować hiper-nowoczesny budynek biurowy do jednej z najbardziej zabytkowych, wiktoriańskich dzielnic Londynu? To było wyzwanie, z którym mieliśmy do czynienia, gdy zespół Sweco złożony z architektów, projektantów krajobrazu, inżynierów, arborystów i archeologów, wraz z naszym klientem przekształcił dawną siedzibę gazety w jeden z najbardziej zrównoważonych budynków biurowych w Londynie.

USŁUGI

  • Obszar Historyczny
  • RÓŻNORODNOŚĆ BILOGICZNA W CENTRUM LONDYNU
  • CAŁY PROJEKT KSZTAŁTOWANY PRZEZ ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ
  • ENERGOOSZCZĘDNY DESIGN

OBSZAR HISTORYCZNY

Nieruchomość znajduje się w klasycznej londyńskiej dzielnicy Clerkenwell, na północ od stacji Farringdon. Obszar ten jest znany jako "centrum kreatywności", z największą na świecie liczbą firm z "branży kreatywnej" na kilometr kwadratowy. Celem projektu Ray, jak nazwana została nieruchomość, było stworzenie nowego budynku, który wtapia się w charakter i architekturę obszaru, odzwierciedla jego charakter, a jednocześnie jest dostosowany do współczesnego życia zawodowego. Projekt, oparty na szczegółowej analizie historycznej obszaru, powstał w ścisłej współpracy różnych wyspecjalizowanych dziedzin, od architektów i projektantów krajobrazu po inżynierów, arborystów i archeologów. Rezultatem jest nowoczesna interpretacja stylu zabudowy tego obszaru, inspirowana ceglaną fakturą wiktoriańskiej fasady oraz muru budynku Clarkenwell. Fasada budynku Ray składa się z czterech różnych typów cegieł ułożonych w wiktoriańskiej kolorystyce. Ręcznie robione, białe glazurowane cegły dają stopniowany kolor, stający się jaśniejszy w miarę wznoszenia się budynku i zachęcają odwiedzających do zobaczenia różnych odcieni kolorów oraz obrazów na elewacji, jednocześnie wtapiając się w historyczne otoczenie, a także sąsiednie budynki.

/siteassets/transforming-society-together/119-farringdon-road_04.jpg